Koken in Didam bewijst dat je voor exotisch eten helemaal niet ver hoeft te reizen

In het Albertusgebouw in Didam bestaat de mogelijkheid om in een ongedwongen sfeer de heerlijkste buitenlandse gerechten klaar te maken, en op te eten.

 

Afgelopen donderdag (5 okt. 2017) was de eerste exotische kook workshop van het najaar, in het Albertusgebouw in Didam. Elf deelnemers werden geïntroduceerd in De Keuken van Perzië, een in Nederland vrijwel onbekende keuken, met een aantal bijzondere recepten voor rijst, kip en aubergines. Ook typisch Nederlands groente en fruit, zoals bloemkool en appels, kregen een Midden Oosten tintje. Zegt Wilma van Dijk, een van de deelnemers: “Het is leuk om eens iets anders te doen met de standaard ingrediënten. Vooral de rijst, aangekleed met bessen en noten, die was zo lekker. Ga ik zeker thuis ook maken, net als die rijst die ik bij de cursus Zuidoost Azië geleerd hebt. Huisgenoten willen nooit meer iets anders!”

“Drie jaar geleden zijn we begonnen met de workshops, om mensen bij elkaar te brengen die onze hobby voor koken en lekker eten delen”

Sofia Carbajo, van Koken in Didam

Bruno Oudmayer en Sofia Carbajo, initiatief nemers van Koken in Didam, leggen uit wat het concept is. “Drie jaar geleden zijn we begonnen met deze workshops, om mensen bij elkaar te brengen die onze hobby voor koken en lekker eten delen.  Vanavond was het de Iraanse keuken – maar we noemen het Perzië, dat klinkt exotischer -, over twee weken doen we Libanees, en ook Zuidoost Azië komt weer aan bod, in november. Deelnemers koken een aantal vrij eenvoudige, maar heel smaakvolle recepten, die we dan aan het eind gezamenlijk opeten”. Dat het aanslaat, is wel duidelijk: zes van de elf deelnemers zijn al eerder bij één van de workshops geweest.

Na een korte inleiding gaan de deelnemers in groepjes aan de slag om in totaal zes verschillende gerechten klaar te maken. Al snel is het gezellig druk in de keuken, waar de geuren van de vele verse kruiden die gebruikt worden zich vermengen met die uit de dampende pannen. Na iets meer dan een uur wordt het resultaat opgediend, een verrassende variëteit van smaken. “De Perzische keuken is eigenlijk heel onbekend in Nederland”, zegt Bruno, “en dat is onterecht, er zit heel veel lekkers bij, en bovendien is het gezond, en licht verteerbaar. En dat is eigenlijk ook zo met de Libanese keuken, en die van Zuidoost Azië. Mensen kennen vaak Thais eten wel, maar wij doen vooral Vietnamese, Cambodjaanse en Laotiaanse gerechten, die zijn doorgaans iets minder scherp, waardoor de individuele smaken goed tot hun recht komen ”.

Op de vraag of hij veel nieuws geleerd heeft zegt Wim de Haas: “Jazeker, maar daarnaast is ook de gezelligheid belangrijk. Het is een leuk avondje uit, en mijn maat Douwe en ik zijn al een keer of vier geweest, in de afgelopen jaren”. Ook bij de volgende workshops hopen ze weer van de partij te zijn.

Informatie en inschrijven: www.kokenindidam.wordpress.com, of bruno.oudmayer@gmail.com.

Plaats een reactie